Oct. 16, 2022

Nagy goda védelmi program

Idén volt szerencsém egy kis részt vállalni a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által a székicsér hazai állományának megmentéséért folyó munkában.

Rengeteg tudást, tapasztalatot sikerült összeszednem az olyan kiváló szakemberektől, mint M.Ákos, K.Ádám és még sorolhatnám...

Jövőre az ő munkájukkal párhuzamosan a Jász-Nagykun-Szolnok megyében fészkelésbe kezdő nagy godákat szeretnénk megsegíteni, a veszélyeztetett fészekaljak megtalálása és az agrárkörnyezetben fészkelő párok esetében a ragadozók jelentette veszélyek csökkentése révén, ezért az egyesület egyik kiemelt programja lesz a nagy goda védelme.

Egy kis ismertető a faj jelenlegi helyzetéről :

A vizes élőhelyekhez kötődő, földön fészkelő partimadaraink helyzete egész Európában aggasztó, ezek közül is az egyik legveszélyeztetettebb a nagy goda.

Hazánkban valamikor kifejezetten gyakori fajnak számított, nedves réteinken, szikes tavaink partján, időszakos vízállásokon egyaránt fészkelt.

Napjainkban azzal a fenyegető helyzettel kell szembe néznünk, hogy a faj eltűnik nemcsak a Kárpát-medencéből, hanem egész Európából.

Az érintett madárfaj állományának, illetve a lehetséges veszélyeztető tényezők felmérésére koncentrálunk. Az már most is látszik, hogy a legnagyobb veszélyt a klímaváltozás okozza, amelynek következtében az időjárási szélsőségek alapvetően megváltoztatják a nagy goda ökológiai igényeinek megfelelő élőhelyeket.

A csapadék eloszlása Kelet-Magyarországon megváltozott. Emiatt a nagy godákat és más parti madarakat tavasszal kiszáradt szikes tavak, teljesen száraz gyepek várják, amelyek alkalmatlanok a parti madarak megtelepedésére, költésére. Az élőhelyek beszűkülnek, a kis helyen koncentráló állományokat a fészekfosztogatók könnyebben felderítik, ezáltal jelentősen növekszik a sikertelen költések száma. A nagy goda több esetben agrárkörnyezetben kezd fészkelésbe, ahol a különböző talajmunkák veszélyeztetik a fészkeket. Ezeket a veszélyeket ismeretterjesztéssel, a gazdálkodókkal történő kapcsolattartással részben ki lehet küszöbölni, így munkákkal igyekszünk az előkerült fészkek esetében magasabb költési sikert elérni.

A 2021-2022-es költési szezon a korábbi éveknek megfelelően alakult. A kora tavaszi esőzések miatt több pár nagy goda telepedett le a tocsogós rétekre, szikes tavakra, csakúgy mint 2020 tavaszán, azonban a korán jött aszály miatt a költési időszakra teljesen kiszáradtak az élőhelyek. Ennek megfelelően a sikeres költések száma 2021-2022-ben is nagyon alacsony volt, a sikeresen kikelt fiókák közül is csak kevés élte meg a röpképes kort a szőrmés ragadozók (róka, aranysakál) predációja miatt. Hasonlóan nagy kárt okoznak a dolmányos varjak és a barna rétihéják a tojásoknak, kikelt fiókáknak.

Előzetesen végzett összesítések alapján 2021-ben Magyarországon 160-180 pár nagy goda telepedett meg, azonban a kedvezőtlen időjárási körülmények és a nagyfokú predáció miatt alig több mint egy tucatnyi fióka érte el a röpképes kort.

A projekt egyik fő célja, hogy feltárja a veszélyeztető tényezőket, és meghatározza az azok megszüntetése, mérséklése érdekében szükséges tennivalókat, majd azt gyakorlatban alkalmazza.

A veszélyezetető tényezők ismeretében, az anyagi feltételek biztosítására irányuló törekvéseinket már most elkezdtük kidolgozni, ennek keretében "piacra dobunk" két ruházati terméket, amik megvásárlásával a faj védelmét támogathatjátok. Közösen terveztük Ákossal az elmúlt hetekben, nekünk nagyon tetszik...

Emellett továbbra is bízunk a magánszemélyek, civil szervezetek, cégek, önkormányzatok támogatásában, hiszen nélkületek nem tudnánk folytatni munkáinkat, és mindannyiunk érdeke a faji sokszínűség megőrzése Magyarországon.