Apr. 30, 2022

Madárbarát Megye, madárbarát településekkel, intézményekkel, cégekkel

Szeretnénk Egyesületünkkel madárbaráttá alakítani Jász- Nagykun- Szolnok megyét. Ezért megkeresünk minden Jászkunsági önkormányzatot, hogy településeinket madárbaráttá változtathassunk a legkisebb falutól a nagyobb városokig.

Minden településen odúkat, fészkelő helyeket, itatókat, madáretetőket, fürdetőket helyeznénk ki. Ezek folyamatos tisztán tartását, feltöltését, javítását, bővítését is elvégezzük. Ez által a madarak visszatérhetnek, költhetnek is a településeken, melynek ezer pozitív következménye van: megjelenik a természet, az élet az adott településen, madárcsicsergés töltheti be az utcákat, tereket, amellyel jelentősen javul az életminőség. Segítjük a madárfajok szaporodását, az egyedszám növekedését. Mind a felnőtteket, mind a felnövekvő generációkat érzékenyíti a madárodúk, etetők, itatók látványa, miközben erősíti a lokálpatriotizmust. Egy madárbarát település sokat számít a természet megóvásában, a fogyatkozó élővilág segítésében.

A települések egyre terjeszkednek, mindent térkő, beton, aszfalt borít, ez pedig nem kedvez a madaraknak: sem élelmet, sem fészkelő helyeket nem találnak az urbánus környezetben. Ezen szeretnénk változtatni, az Ön segítségével.

Az odúk, ládák helyválasztásában szem előtt tartjuk, hogy a településen élők számára látható helyen legyenek, az itt élők láthassák a madarakat és elmondhassák azt is, hogy településüknek, annak vezetőjének fontos a természet, a környezet védelme- és tesz is érte.

Mint a mellékelt táblázatban is látható, négy különböző madárbarát település csomagot készítettünk, hiszen minden településnek más a lélekszáma és anyagi kondíciói is. Már a legkisebb csomag is messzemenően alkalmas a helyi madárvilág megsegítésére, búvó és költőhely kialakításra, táplálkozásra, fürdésre. A nagyobb csomagok azonban több madárnak és ritkább fajoknak is segítséget nyújtanak.

Az odúk, itatók, etetők ára jóval a piaci ár alatt van, hiszen ezeket magunk készítjük el, részben az egyesület adományokból származó pénzéből, részben az együttműködő önkormányzat hozzájárulásából. Így a madárbarát településsé válás költségeit az adott település és Egyesületünk közösen finanszírozza, jelentősen csökkentve az önkormányzat költségeit.

Az eszközök telepítését követően „Madárbarát település” elismerő oklevelet adunk át, ami a településről szóló hírekben is jól mutat majd, öregbítve annak jó hírét és példát mutatva a többi falunak, városnak.

Kérésre a településen szívesen szervezünk természet és környezetvédelmi előadásokat, ismeretterjesztő iskolai foglalkozásokat, vezetett madármegfigyelő túrákat, filmvetítéseket, természetfotó kiállításokat is!

Bízunk benne, hogy közösen tudunk munkálkodni a természet védelméért, a helyi madárvilágért, az élővilág segítéséért!

Veréb csomag Fakopáncs csomag Vércse csomag Bagoly csomag

1 odútelep 2 odútelep 3 odútelep 4 odútelep

11odú 22 odú 33 odú 44 odú

1 itató 2 itató 3 itató 4 itató

1 etető 1 etető 1 etető 1 etető 

Telepítés 65000.- Telepítés 115,000.- Telepítés 180,000.- Telepítés 240,000.-

Éves díj 50000.- Éves díj 50000.- Éves díj 75000.- Éves díj 85000.-

A, B, C, D típusú madárodúk, vércse-füles bagoly, kuvik, gyöngybagoly költőládák kerülnek kihelyezésre a választott odútelepeknek megfelelően.